El projecte “El Camí Impossible”
Aquest webdoc forma part d’un projecte de Quepo, “El camí impossible”, que pretén evidenciar i denunciar la sistemàtica vulneració del dret a migrar i a l’asil a l’Estat espanyol i la Unió Europea que pateixen les persones en moviment. El projecte sorgeix de la necessitat de contrarestar la criminalització de les persones migrants i refugiades pel fet d’arribar de manera irregular. Per fer-ho, “El camí impossible” visibilitza com les polítiques migratòries actuals, lluny de garantir vies legals i segures, construeixen un complex sistema d’obstaculització que vulnera drets fonamentals i genera situacions de greu risc per a les persones.
La narrativa del projecte
A través d’històries personals de testimonis i de l’anàlisi de persones expertes en migracions, el projecte exposa com les polítiques migratòries europees, dintre i fora de les nostres fronteres, estableixen un laberint administratiu i legal que converteix la migració regular i l’accés a sol·licitar asil en un “camí impossible” per a la majoria de les persones. Les diferents peces del projecte demostren que aquesta impossibilitat no és casual, sinó que respon a un sistema discriminatori basat en criteris d’origen nacional, de classe i de raça.
El webdoc: una eina per entendre i transformar
La narrativa immersiva del web interactiu cartografia la totalitat de les opcions “legals” o “segures” existents per a les persones migrants a través de la navegació per les històries de persones migrants i refugiades, l’anàlisi d’experts i la visualització de dades. Al llarg dels recorreguts possibles, s’exposen els mecanismes administratius i legals que configuren l’obstaculització sistemàtica que conforma aquest “camí impossible”.
La recerca acadèmica a la base de la narrativa
Per donar rigor i solidesa a la tasca d’argumentació i denúncia, el projecte ha desenvolupat una recerca exhaustiva que documenta i analitza tots els mecanismes d’obstaculització del sistema migratori actual. La recerca demostra que l’actual marc normatiu i administratiu impossibilita, de facto, la migració legal per a la majoria de les persones. La recerca ha estat elaborada per un equip de juristes experts de l’Observatori de Dret Públic de la Universitat de Barcelona (IDP). L’informe “Obstacles a la mobilitat internacional cap a Espanya i la Unió Europea” és una eina clau per a professionals, activistes i organitzacions que treballen per garantir els drets de les persones migrants.
DESCARREGA LA RECERCA COMPLERTA
DESCARREGA EL RESUM EXECUTIU
Xarxa d’organitzacions i acció col·lectiva
El projecte compta amb la col·laboració d’entitats especialitzades com l’IDP, Red Acoge i Alianza por la Solidaridad, l’aliança estratègica del Sindicato Popular de vendedores ambulantes i complicitats amb col·lectius com Stop Mare Mortum i Coordinadora de Barrios. Juntes conformem una xarxa que treballa per la defensa dels drets de les persones en moviment i per la transformació de l’actual règim migratori cap a un model basat en el respecte als drets humans i l’establiment de vies legals i segures.
“El Camí Impossible” és més que un projecte de denúncia: és una eina per comprendre la complexitat del sistema migratori actual i una crida a l’acció col·lectiva per transformar-lo.
Les nostres xarxes
La globalitat del projecte
El projecte s’estructura en quatre eixos de transformació social amb diferents productes i accions de comunicació:
- Recerca acadèmica: Elaboració d’una anàlisi sobre els mecanismes d’obstaculització migratòria i els seus impactes des d’una perspectiva jurídica. La recerca demostra que l’actual marc normatiu i administratiu impossibilita, de facto, la migració legal per a la majoria de les persones.
- Sensibilització: Disseny d’una estratègia de comunicació i producció d’una sèrie de productes de comunicació per tal de construir una narrativa que evidenciï les contradiccions de l’actual sistema migratori europeu i el seu impacte violent en la vida de les persones migrants. Els elements principals són una campanya digital, un webdoc i una pel·lícula documental.
- Incidència política: En xarxa amb les organitzacions socials i els col·lectius implicats en la defensa del dret a migrar i a l’asil, es duen a terme accions d’incidència política amb agents clau per influir en les polítiques públiques migratòries.
- Formació: Presentació dels principals resultats del projecte com la recerca i el webdoc en un conjunt d’espais formatius, tallers i màsters especialitzats en migracions i drets humans per aprofundir en la comprensió d’aquestes realitats i capacitar professionals amb enfocament de drets.